Varianta angajarii unui wedding-planner (celebrul organizator de nunti occidental) a prins si la noi, insa din motive financiare nu multi miri apeleaza la el. Insa cu wedding-planner sau nu, in ziua nuntii sunt multe lucruri care pot merge prost.
1. Ziua perfecta si starea vremii.
|
Indiferent daca ai planificat o nunta in interior sau in exterior ca locatie, indiferent de anotimpul in care ti-ai programat nunta, ai vrut ca ziua nuntii sa fie luminoasa, insorita si... perfecta. Nunta facuta primavara este imaginata ca o reinviere a naturii si speri ca totul sa fie verde, uscat si inflorit. Vara vrei soare, temperatura potrivita si stele pe cerul noptii. Toamna iti doresti frunze aramii care zboara lin in vantul caldut. Iarna, o feerie in alb, iar tu craiasa zapezii. Dar... surpriza! Primavara se poate sa fie inca foarte frig si noroi produs de zapezile topite, vara te poti trezi cu o furtuna cu ploaie, tunete si fulgere, iar toamna si iarna... revenim la noroi, ploi, nori, frig... Nu lua in seama capriciile vremii. Aminteste-ti ca ziua nuntii poate fi luminata mai ales de soarele vostru interior, iar caldura... Mai vorbim? |
2. Sosirea musafirilor si obiceiurile de acasa.
Ziua nuntii nu este doar a ta si a iubitului tau. Ea inseamna reunirea multor oameni de diverse categorii. Inseamna rude de la tara, musafiri sositi de peste mari si tari, inseamna obiceiuri traditionale romanesti sau imprumutate din alte culturi. Cand iti intra in casa toti acesi oameni cu personalitatile si ideile lor trebuie sa te inarmezi cu rabdare si zambet, dar si cu fermitate. Tu si iubitul tau probabil ca deja ati hotarat ce obiceiuri veti respecta, asa ca nu te lasa influentata de bunica de la tara sau matusa sosita din Spania. Daca nu vrei sa joci hora miresei in mijlocul strazii, nu o face.
3. Rochia visurilor tale
|
Ti-ai imaginat rochia de mireasa in cele mai mici amanunte, ai colindat zeci de magazine si ai probat sute de rochii, pana cand, in sfarsit, ai gasit rochia perfecta. Vine ziua nuntii, imbraci rochia si apar surprizele: fie te-ai ingrasat sau ai slabit putin in ultimele saptamani, fie ai probat rochia cu alti pantofi si acum pare prea lunga sau prea scurta. Sau si mai rau, observi ca ai murdarit minunatie de rochie cu fard sau a cazut o picatura de bautura pe rochia alba. Inainte sa intri in panica, gandeste rece cum ai sfatui alta mireasa sa rezolve problema. Daca te gandesti ca nu tie ti s-a intamplat nenorocirea, vei putea gandi mai limpede. In cazul in care acest truc nu functioneaza, cere ajutorul cuiva. Mai mult ca sigur problema poate fi remediata in timp util. |
4. Ora "exacta" la starea civila
Desi nu este o idee foarte buna sa oficiezi cununia civila in aceeasi zi cu ceremonia religioasa si nunta in sine, multe cupluri aleg aceasta varianta din comoditate. In general, la starea civila ti se face o programare, dar din diverse motive ora stabilita nu se respecta. Fie perechile dinaintea voastra au intarziat, fie chiar voi ajungeti acolo cu intarziere. Si vorbind de starea civila, incercati sa nu uitati acasa cartile de identitate: este unul dintre motivele pentru care multi intarzie la starea civila.
5. Ceremonia religioasa
Ceremonia religioasa ar trebui sa fie unul dintre cele mai emotionante momente ale nuntii. Este momentul in care, se spune, va uniti in fata lui Dumnezeu. Si aici pot sa apara cateva surprize neplacute: fie ati uitat verighetele sau certificatul de casatorie acasa, fie tie sau altcuiva i se face rau, fie preotul iti pateaza rochia cu vin...
Important este sa va concentrati pe partea spirituala a ceremoniei si nu pe micile neplaceri.
|
|
6. Locatia petrecerii
Ajungem la locatia unde se desfasoara petrecerea. Daca ai dorit ca sala sa fie decorata intr-un anumit fel si nu este, sau personalul de servire este insuficient, nu lasa ca aceste detalii sa te supere. Nu are nici o importanta culoarea fundelor legate de scaune si nici cum sunt asezate baloanele sau florile. Important este ca tu si (de acum) sotul tau, precum si restul nuntasilor sa va simtiti bine.
7. Nasi, domnisoare si cavaleri de onoare
In afara de voi doi, mai sunt cateva persoane care vor avea parte de mai multa atentie decat ceilalti invitati. Nasii sunt personaje speciale ale nuntii si pot avea pretentii la fel de speciale. Acordati-le respectul cuvenit ca "parinti spirituali", dar nu ii lasati sa isi impuna punctul de vedere daca nu coincide cu al vostru. Domnisoarele si cavalerii de onoare pot avea pretentii in ceea ce priveste rolul lor in desfasurarea nuntii. Incercati sa ii faceti sa se simta importanti, dar nu neglijati ceilalti invitati.
8. Invitatii: prea multi, prea putini sau prea "indisciplinati"
Una dintre surprizele neplacute este numarul invitatilor: fie vin prea putini, fie prea multi. Alta surpriza pe care o poti avea de la participanti sunt tinutele necorespunzatoare (doamne sau domnisoare prea dezbracate sau imbracate in alb, domni imbracati "casual"), certuri intre meseni, sau persoane care au probleme cu bautura. Roaga pe cineva (de obicei, cavalerii si domnisoarele de onoare) sa se ocupe de aceste neplaceri in asa fel incat voi doi nici sa nu le observati.
9. Mancarea si bautura
Cand ai ales locatia pentru nunta, ai stabilit desigur si meniul pentru mancare si bautura. Este posibil ca in ziua nuntii sa descoperi ca meniul a suferit modificari sau ca bautura nu este cea pe care ai dorit-o. O alta problema poate fi cantitatea, mai ales daca ai mai multi invitati decat meniuri comandate. Toate aceste probleme nu ar trebui sa ajunga la urechile voastre in ziua nuntii. Acum trebui sa aveti o persoana de incredere care sa rezolve aceste neplaceri in locul vostru.
10. Muzica si dansul
Oricat te-ai stradui, la capitolul muzica nu poti sa impaci pe toata lumea. Tinerii vor vrea muzica mai moderna, cei de la tara vor vrea mai multa muzica populara, iar batranii vor dori sa dati muzica mai incet. Incercati sa includeti in playlist muzica pentru toate gusturile si mai ales, muzica pe care se poate dansa. Un quartet de viori ar fi foarte elegant, dar probabil dupa cateva minute toti invitatii vor motai la mese.