Numarul casatoriilor mixte a crescut si creste in continuare in zilele noastre. Daca acum cativa zeci de ani, confesiunile rigide si presiunea societatii nu permiteau uniunile interculturale, interrasiale si mixte religios, lucrurile stau altfel in prezent, iar casatoriile interconfesionale sunt din ce in mai des intalnite.
In cazul in care credinta are un rol important in viata celor doi miri, iar cuplul doreste ca mariajul lor sa fie recunoscut de ambele religii, cei doi vor trebui sa faca eforturi suplimentare in ceea ce priveste organizarea ceremoniei religioase.
Desi organizarea unei astfel de nunti poate pune unele probleme, de obicei este posibila amestecarea celor doua confesiuni intr-o maniera care sa multumeasca atat mirii cat si familiile acestora.
In iudaism, casatoriile mixte au reprezentat un subiect controversat inca din cele mai vechi timpuri. Talmudul nu considera mariajul intre un evreu si o persoana de alta religie, ce s-a convertit la iudaism, o casatorie mixta. Iudaismul conservator nu respinge casatoriile in afara confesiunii, dar indeamna convertirea la iudaism. Rabinii sunt de acord sa oficieze astfel de casatorii cu conditia ca urmasii cuplului sa fie crescuti in religia iudaica.
In hinduism, casatoriile mixte sunt rar intalnite, in special din pricina presiunii enorme din partea societatii si familiei, iar o astfel de casatorie nu este niciodata vazuta cu ochi buni de catre membrii comunitatii.
In religia crestina, unele biserici interzic cu desavarsire aceste tipuri de uniuni, pe cand altele o accepta numai prin aplicarea principiului iconomiei. Principiul iconomiei are legatura cu validitatea Tainelor savarsite de confesiunile neortodoxe (printre care si Taina Casatoriei), taine care, prin aplicarea acestui principiu de catre Biserica Ortodoxa, se umplu de sacramentalitate si devin valide in fata Bisericii.
Copiii rezultati din astfel de casatorii trebuie crescuti si educati in religia ortodoxa.
Solutii pentru o astfel de nunta
Doua ceremonii religioase separate si o petrecere comuna
Daca este important pentru fiecare dintre voi ca mariajul sa fie recunoscut de Biserica fiecaruia, puteti organiza doua ceremonii religioase si o singura petrecere. Desi poate parea o idee exagerata, unele religii nu accepta casatoria decat daca s-a facut in ritul respectiv.
Doua religii, o singura ceremonie
Puteti opta pentru a organiza o singura ceremonie religioasa, daca ambele confesiuni permit acest lucru, si daca preotii sunt de acord sa oficieze ceremonia intr-o locatie neutra, cum ar fi o gradina, un parc, o plaja etc.
Ceremonia intr-o religie, petrecerea in alta
Multe traditii si obiceiuri de nunta se petrec in afara ceremoniei, iar daca unul dintre miri si familia acestuia sunt mai relaxati decat ceilalti, se poate adopta urmatoarea solutie de compromis: permiteti unei religii sa domine ceremonia religioasa si celeilalte religii sa „controleze" restul nuntii in ceea ce priveste alte obiceiuri, traditii si petrecerea de nunta.