1. Esti mereu furioasa
Exista multe tipuri de furie si primul pas pe care trebuie sa il faci este sa iti dai seama pe care il ai. Teama de intimitate se manifesta prin furie atunci cand relatia devine tot mai stransa, iar daca ai tendinta sa te enervezi din orice, de cand ai fost ceruta de nevasta, ar trebui sa stai de vorba cu un specialist.
Acestia sustin ca oamenii care nu s-au maturizat inca emotional au astfel de rabufniri, atunci cand cealalta persoana se apropie tot mai mult de ei. Nu este deloc usor sa rezolvi problema, dar primul pas ar fi sa comunici cu partenerul tau si sa ii spui ce simti. S-ar putea sa iti propuna sa luati lucrurile mai incet si sa te ajute sa ajungeti la acelasi nivel emotional in relatie.
2. Nu te-ai maturizat sexual
Atunci cand suferi de teama de intimitate, nu reusesti sa ai o conexiune reala cu partenerul tau. Specialistii sustin ca astfel de persoane sunt imature sexual si prefera sa foloseasca diverse jucarii in timpul actului sau, dimpotriva, evita actul cu totul. Cea mai buna varianta, intr-o astfel de situatie, este sa te deschizi emotional in fata partenerului si sa incercati impreuna sa construiti acea intimitate de cuplu.
3. Iti este teama ca s-ar putea sa nu fii perfecta
Fiecare om vrea sa fie iubit si dorit, dar nu poti avea asta, daca nu esti o relatie bazata pe incredere si daca nu esti dispusa sa iti asumi riscul de a fi respinsa. Atunci cand sunt indragostiti, oamenii se intreaba constant daca pot avea incredere in cealalta persoana, daca ii pot arata defectele, fara sa fie jenati de asta. Singurul mod in care poti depasi aceasta teama este sa iti asumi riscuri. Nu poti fi iubita pentru cum esti, daca nu te arati in totalitate. Tine cont ca nimeni nu este perfect.
4. Nu esti cu adevarat prezenta in relatie
Nu te gandi ca daca stai cu partenerul tau, nu aveti probleme de intimitate. Poti fi lipita de cineva si sa nu ai o conexiune cu acea persoana. Daca ai tendinta de a face alte lucruri, atunci cand sunteti impreuna - precum sa te uiti in telefon, la televizor, sa te joci, atunci nu esti, cu adevarat, alaturi de partener. Incearca sa stai departe de tehnologie, atunci cand esti cu iubitul tau, imbratiseaza-l cand vii de la munca, beti cafeaua impreuna, si va veti apropia. O rutina in doi te va ajuta sa cladesti intimitatea de care ai nevoie, pentru o relatie fericita.
5. Ai avut multe relatii anterior
Daca nu ai avut niciodata o relatie serioasa, cel mai probabil ai probleme de intimitate. Chiar daca partenerii tai te-au dezamagit, faptul ca ai ales intotdeauna persoane cu probleme de atasament este, de asemenea, un semnal de alarma. Aceste emotii isi au radacinile in copilarie si desi sunt comune, unii adulti reusesc sa le depaseasca cand ajung la maturitate. Daca, insa, inca te confrunti cu ele, ar fi bine sa ceri ajutorul unui specialist.
6. Preferi relatiile emotionale, in locul celor reale
Daca obisnuiesti sa vorbesti cu altcineva despre problemele tale din relatie, s-ar putea sa ai o teama de intimitate. Nu iti dai seama, dar acesta este primul pas spre o relatie emotionala si cand ai un alt partener caruia i te confesezi, iti sabotezi relatia adevarata. Nu conteaza daca doar discuti, pentru ca cel caruia ar trebui sa ii spui ce te framanta este iubitul tau. Nu ai cum sa lucrezi la parteneriat, daca nu esti sincera si nici nu vei reusi sa schimbi lucrurile.