Home Nunta Organizare nunta Copiii la nunta ta

Copiii la nunta ta

Copiii la nunta ta
Eva Pirosca
Miercuri, 19.05.2010

Fie ca asa vrei tu, fie ca asa s-a obisnuit in traditia familiei sau ca nu poti refuza... o sa ai destul de multi copii invitati la nunta ta. Buuun. Hai sa vedem ce putem "face" cu ei.

1. In primul rand, nu lasa copiii nesupravegheati la nunta

Asta presupune sa apelezi la serviciile unui babysitter sau a unei persoane de incredere si priceputa in asistarea copiilor. Tine cont de numarul acestora si de varsta lor. Daca sunt foarte multi sau diferentele de varsta sunt mari, ai putea cauta mai multe persoane. Ideal ar fi sa le-o prezinti copiilor pe "noua lor prietena" inca dinainte de marele eveniment, ca sa observi "chimia" dintre ei. In acest fel te-ai asigura ca niciun pici nu manifesta o antipatie indeajuns de mare fata de ea, incat sa caute cu indarjire atentia parintilor si a invitatilor. Este totusi mai dificil sa faci asta, mai ales unde invitatii si copiii lor vin din alte orase.

  
Nu degeaba am scris "de incredere" si "priceputa". Chiar daca nu ai cum sa aranjezi o intalnire intre ea si copii in prealabil, parintii lor vor dori probabil sa ii asiguri de profesionalismul ei. Si daca e si daca nu e "de-a casei", intereseaza-te si apoi impartaseste cu parintii recomandarile si experienta pe care babysitter-ul vostru le are.

Babysitter-ul "de nunta" va trebui sa cunoasca ritualurile specfice evenimentului si sa poate da explicatii copiilor. Acolo unde acestia vor avea indatoriri specifice (de domnisoara de onoare, de exemplu), babysitter-ul va trebui sa fie la fel de pregatit precum mama fetitei sa ii repete detaliile si explicatiile.

Intreaba parintii daca piticii au vreo problema speciala (de exemplu astm) si daca isi iau medicamente la o ora fixa.

Si nu uita sa stabilesti cum si cat o platesti. Daca hotarati sa ii platiti pe ora, estimeaza realist durata evenimentului.

O varianta mai "economica" a babysitter-ului de meserie sunt tinerii din familie sau ai cunoscutilor: elevi sau studenti rabdatori si iubitori de copii. Daca nu sunt foarte multi copii, iar parintii sunt doritori, chiar cativa dintre ei pot face cu schimbul in supravegherea copiilor.

2. In primul rand pentru copii: distreaza-i

De asta se poate ocupa tot persoana care ii supravegheaza, daca nu sunt foarte multi, foarte mici si daca intre varstele lor nu sunt diferente mari. Ai insa si optiunea de a apela la firmele de organizat petreceri pentru copii. Un animator sau doi, imbracati in clovni, Hannah Montana, Mickey si Minnie sau Peter-Pan si Tinkerbell le capteaza atentia si ii "obosesc". Ii antreneaza in jocuri specifice, dansuri, activitati distractive (picteaza, canta, modeleaza) si eventual face-painting. Ai nevoie si de o zona rezervata pentru ei: fie o incapere, sau daca ai nunta in aer liber, un colt de gradina.

O sa aiba mai mult spatiu decat in sala de mese, mai multe resurse de distractie (de exemplu sotron) si nu se vor alerga printre picioarele chelnerilor si invitatilor.  

 

Pune-le in vedere parintilor sa nu ii imbrace foarte "la dunga", si eventual sa aiba un rand de haine de schimb pentru cei mici. Cu siguranta se vor murdari sau macar sifona. Pe ei nu ii deranjeaza, dar e posibil sa va deranjeze pe voi.

3. In al treilea rand, hraneste-i si pe copii la nunta

Asta inseamna sa ii hranesti ca pe copii. Ei nu vor manca la fel de mult, de variat, de tarziu si de elegant precum parintii lor.

Cat de mult si de variat? Intreaba-i pe parinti inainte: la 11-12 ani deja pot manca un meniu intreg, dar cand sunt micuti, nu e nevoie sa comanzi pentru ei la fel de mult. Tine cont si de ce anume unii copii nu mananca (pentru ca nu le place sau nu tolereaza). Cat de tarziu? Nu la 1 noaptea, cand vine friptura. Ei au un program de masa constant si adaptat cresterii. In plus nu au rabdare sa astepte felurile de mancare in ordine si la timp. Un copil, cu cat e mai mic, devine mai agitat si mai dificil atunci cand ii este foame. Unde mai pui ca la ora 1 noaptea, cei mai multi copii sunt deja la culcare: nu rezista atat de tarziu.

Prin urmare, ai in vedere optiunea de a aranja o masa speciala pentru pitici, separata de adulti - daca ai indeajuns de multi pitici. Daca ai doar 2-3, probabil parintii vor prefera sa ii tina langa ei si sa ciuguleasca din acelasi meniu.

Comanda mai degraba un bufet suedez pentru copii, decat o servire clasica, si comanda-le portii mici si obisnuite, nu delicateturi: mini-sandvichuri, preparate din pui si legume, ceva cartofi prajiti, chiftelute, fructe dulci, suc si miniprajituri.

4. Copiii tai la nunta

Ai tai sau ai nasilor sau ai surorii sau ai prietenilor apropiati... Ii poti implica in organizarea evenimentului, astfel incat sa se simta pretuiti, consultati si sa aiba ocupatie. Cere-le parerea despre meniu, flori, culori, aranjamente... Iar in evenimentul propriu-zis, le poti acorda mai multe sarcini:

- Fetita cu florile: nu conteaza ca are 3 sau 7-8 ani, ea merge inaintea mirilor inspre altar, presarand petale. Sau, daca e micuta, poate merge in spatele miresei, tinand trena rochiei.

- Baiatul cu inelele: nu e nevoie de el neaparat, insa nu te costa nimic sa introduci acest rol in ceremonie, pentru un baietel indragit.

- Domnisoarele de onoare... junioare: sunt deja domnisoare, adica au macar 10 ani si s-ar simti jignite doar sa presare petalele.

Ce mai pot face copiii la nunta ta?

    - impart marturiile si programul ceremoniei

- intampina invitatii (aici vor fi adorabili!)

- ii ghideaza catre locurile lor

- impart flori invitatilor

- te ajuta sa distribui farfuriutele cu tort

- fac si ei fotografii

- poti regiza ceremonia astfel incat sa aiba si ei o interventie, daca sunt talentati si isi doresc (recita o poezie, interpreteaza o melodie)

In cele din urma, copiii vor "impodobi" evenimentul. Nu uita sa le pregatesti cate o amintire draguta si eventual colorata, tot ca pentru copii.

Newsletter