Noi iti oferim cateva informatii utile pe care sa le iei in considerare atunci cand ai ajuns in momentul de a alege aranjamentele florale, florile care sa iti infrumuseteze nunta.
AGENTIA SAU FLORALULDesi florile nu trebuie comandate cu luni inainte, este important sa iti alegi o agentie sau un florar cu cateva luni inainte. In primul rand, pentru ca majoritatea profesionistilor talentati sunt foarte solicitati si s-ar putea sa ai surpriza ca agentia ta preferata sa fie ocupata in ziua nuntii tale. O alta surpriza ar putea fi imposibilitatea celor alesi sa creeze ceea ce iti doresti tu. Cele doua "surprize" de mai sus iti subliniaza inca o data importanta lucrurilor facute din timp. In plus, nu te vei putea ocupa tu de aranjamente florale in ziua nuntii. O agentie iti va lua din aceasta grija, iar daca angajezi un florar, nu trebuie decat sa ii rogi pe cei de la restaurant sa aseze aranjamentele pe suporti. |
Daca nu ai deja un florar preferat sau o agentie preferata, bazeaza-te pe recomandari. In general, alege din recomandarile facute de prieteni care au facut o nunta sau un botez, nu pe recomandari bazate pe un "buchet dragalas pe care l-am luat pentru prietena mea". Programeaza interviuri cu florari si agentii si cere-le cotatii de pret si cat mai multe poze. Compara preturile de la cel putin 3 - 4 astfel de profesionisti.
Dupa ce ai ales agentia care se va ocupa de aranjamentele florale, este momentul sa fii cat mai sincera si cat mai explicita in detalii. Cauta poze cu ceea ce iti doresti, din cat mai multe unghiuri, explica exact ce doresti schimbat si care sunt detaliile personalizate dorite si nu te sfii sa indici bugetul. Pe baza bugetului pe care il ai la dispozitie agentia iti poate indica ce tip de aranjament poate face - apropiat de dorintele tale. Daca nu indici bugetul, iti vor oferi preturi mai mari, pentru aceleasi aranjamente.
De asemenea, fii atenta la persoana de contact, trebuuie sa te intelegi bine cu ea, sa fie deschisa la sugestiile tale si creative. Daca asta nu se intampla, s-ar putea sa existe probleme de comunicare si rezultatul sa nu fie cel dorit de tine.
Daca aranjamentele dorite de tine sunt elaborate si scumpe, nu semna contractul pana ce agentia nu iti ofera un aranjament de proba.
• Data de livrare, timpul si locatia nuntii. Adauga si numele persoanelor care se ocupa de livrare si aranjare.
• Introdu o clauza de returnare, daca livrarea nu a fost facuta la timp sau in conditii prielnice, sau daca aranjamentele nu au fost facute cu florile dorite de tine.
• Introdu detaliile dorite pe care le doresti respectate: toate tipurile de flori, inchirierea suportilor, numarul de aranjamente, culorile, etc.
• Include pretul exact la care ati cazut de acord.
In primul rand trebuie sa te hotarasti asupra temei nuntii tale si apoi sa le potrivesti si personalitatii voastre. Ia in considerare:
Poti sa asortezi florile la culoarea nuntii, aceasta poate sa fie identica sau inrudita sau poti creea un contrast cu nuante opuse. Culorile primare sunt ROSU, ALBASTRU, GALBEN iar culorile secundare: VIOLET, VERDE, PORTOCALIU. | |
Culorile primare si secundare care stau una langa cealalta in roata culorilor se considera similare una cu cealalata. (ex: albastru este similar cu verde si violet, portocaliu este similar cu rosu si galben). Aceste culori se pot asorta una cu cealalata si au adesea efect de atenuare reciproca. | |
Culorile primare si secundare care se afla in parti opuse ale rotii culorilor se considera culori complementare. (ex: albastru este complementar cu portocaliu, violet cu galben iar rosu cu verde). Se numesc asa deoarece culorile pe care le complementeaza se evidentieaza si par mai puternice una langa cealalta, decat luate separat. |
Daca ati ales un restaurant rustic este putin deplasat sa alegi cale sau aranjamente florale foarte elegante. Indreapta-te spre flori la fel de rustice dar tot atat de frumoase: floarea-soarelui, crizanteme, margarete, narcise, gerbera, panselute, bujori, narcise.
Daca ati ales un restaurant cu un design modern apeleaza la flori la fel de moderne: hortensii, pastaie de lotus, santini, amarilis, orhidee, ranunculus, tuberoze, leucadendroni.
Daca restaurantul ales este foarte elegant alege flori clasice, elegante si maiestuoase. Nuantele de alb sunt cele care se poarta anul acesta. Poti alege: trandafiri, cale, lalele, gardenii, crini.
Daca restaurantul este mic si nunta este in timpul verii alege flori mai putin aromate, evita tuberozele, freziile si gardeniile.
Aici intra in socoteala bugetul. Florile care cresc in sezonul in care ai ales data nuntii sunt cele mai ieftine - in plus si florarul poate sa le achizitioneze mai usor si mai aproape de data nuntii. Iata o lista care sa te ajute:
Primavara:
Amarilis, anemone, calele, dalii, frezii, gardenia, hiacint, crini, lisiantus, narcise, orhidee, bujor, ranunculus, trandafiri, lalele.
Vara:
Alstromeria, amarantus, pasarea pardisului, cale, garoafe, crizanteme, dalii, frezii, gardenia, gladiole, irisi, crini, lisiantus.
Toamna:
Acasia, alstromeria, amarantus, anemone, garoafe, crizanteme, frezii, gerbera, gladiole, irisi, crini, orhidee, trandafiri, floarea-soarelui.
Iarna:
Acasia, alstromeria, amarilis, garoafe, crizanteme, gerbera, crini, narcise, orhidee, panselute, trandafiri.