Home Nunta Organizare nunta Motive si sfaturi pentru o nunta reusita acasa!

Motive si sfaturi pentru o nunta reusita acasa!

Motive si sfaturi pentru o nunta reusita acasa!
Louise Tanase
Vineri, 03.12.2010

Nunta perfecta inseamna, pentru fiecare, un vis transpus in realitate. Indiferent ca iti doresti un anumit tip de nunta de cand erai doar o fetita sau un stil modern admirat in reviste, indiferent de parerea celor din jur si de eforturile pe care trebuie sa le faci pentru a planifica nunta, dorinta ta trebuie sa se implineasca. Daca iti doresti o nunta acasa, trebuie sa faci nunta acasa.

Dincolo de "trend", nunta este celebrarea iubirii voastre, o promisiune pe care o faceti unul celuilalt in fata lumii intregi, o bucurie care trebuie impartasita cu cei dragi. De aceea, nunta trebuie sa exprime dorintele si visele voastre, inceputul oficial al vietii voastre, impreuna, la bine si la greu. Iar viata voastra este si va fi legata in mod deosebit, de un loc special, pe care voi il numiti "acasa". Asa ca, de ce sa nu faceti nunta acasa?

 

Motive pentru o nunta facuta "acasa"

Daca v-ati gandit sa faceti nunta acasa, dar inca nu sunteti hotarati, iata cateva motive pentru care ar trebui sa alegeti o nunta in propria locuinta.

 

1. Bugetul de "criza"

Primul motiv pentru care ai putea alege sa faci nunta acasa, este si cel mai important: bugetul mic. Nu iti imagina insa ca poti sa faci o nunta frumoasa, chiar si acasa, cu un buget aproape zero. Trebuie sa iei in considerare faptul ca, desi nu vei mai plati chiria unei sali pentru petrecere, meniuri si decoratiuni supraevaluate, totusi sunt cheltuieli pe care, in mare parte, va trebui sa le incluzi in buget.

Vei economisi multi bani daca te vei ocupa tu, impreuna cu apropiatii, de achizitionarea si montarea decoratiunilor, daca vei cumpara flori din pietele en-gros pentru aranjamentele de pe mese sau daca vei cumpara satin si vei ruga pe cineva apropiat cu talent la cusut sa realizeze imbracamintea pentru scaune si mese.

Insa, nu te gandi ca mama si bunica, de exemplu, vor putea gati meniul pentru nunta. Va trebui sa apelezi la profesionisti (o firma de catering). De asemenea, s-ar putea sa fie nevoie sa inchiriezi vesela, mesele si scaunele, dar si sa angajezi personal de servire (daca nu ai optat pentru bufet suedez).

 

2. Nunta restransa

Alt motiv pentru care ai putea alege sa faci nunta acasa, este un numar mic de invitati. Fie ca ti-ai dorit de la bun inceput o nunta intima la care sa inviti doar apropiatii, fie distanta nu le va permite multora sa se deplaseze la nunta sau ai un buget restrans, o nunta facuta acasa poate fi ideala. In cazul in care ai invitat la nunta mai putin de 50 de persoane, nunta acasa s-ar putea sa fie cam singura varianta. Putine restaurante accepta sa gazduiasca nunti atat de restranse din motiv financiar: au sali mari si nu vor sa le inchirieze pentru un numar mai mic de x persoane pentru ca le-ar aduce un profit foarte mic.

3. Sentimente si amintiri

 

Un alt motiv pentru care multi miri aleg sa faca nunta acasa este motivul sentimental. Poate si voi va numarati printre cei care doresc ca primul moment important din viata lor ca si cuplu oficial, ca familie, sa se petreaca in intimitatea si caldura caminului. Acasa este locul unde voi va veti petrece cea mai mare parte din viata impreuna, acasa este locul unde veti avea copii, unde parintii vostri va vor vizita pe voi si nepotii, acasa este locul unde veti fi impreuna, la bine si la greu. Ar fi minunat daca una dintre cele mai frumoase amintiri pe care le veti purta cu voi, peste timp, ziua nuntii voastre, ar fi legata tot de acest loc minunat si magic, numit acasa.

 

Sfaturi pentru o nunta perfecta acasa

Desi vi se poate parea usor sa organizati o nunta acasa, sunt totusi cateva trucuri de care este bine sa tineti cont, pentru ca nunta voastra sa fie intr-adevar, perfecta.

1. Casatoria civila si ceremonia religioasa

 

In cazul in care se va oficia acasa si ceremonia religioasa sau cea civila, trebuie sa vorbiti din timp cu ofiterul starii civile si cu preotul care vreti sa va cunune. Unii preoti nu accepta sa slujeasca in afara lacasului de cult, iar unii angajati ai starii civile nu au timpul sa o faca.

De asemenea, veti avea nevoie de o incapere sau o locatie exterioara special amenajata pentru acest lucru. In functie de anotimp si de spatiu, va trebui sa vorbiti din timp cu preotul sau cu ofiterul starii civile si sa ii intrebati cum trebuie sa fie locul unde vor oficia ceremonia.

De exemplu, ar putea fi nevoie de o masa si de un numar de scaune pentru cei care participa efectiv la ceremonie (ofiterul starii civile sau preotul, mirii, nasii sau martorii). Atentie: nu ar fi foarte frumos ca aceste momente sa se petreaca in apropierea barului sau a meselor de servire.

2. Nu poti face totul singura

Chiar daca faci nunta acasa, nu te incapatana sa faci totul singura. In primul rand, este imposibil sa te ocupi de toate detaliile nuntii singura, in al doilea rand nu vrei ca in ziua nuntii sa nu te poti bucura de nimic din cauza oboselii. Roaga-ti familia si prietenii apropiati sa te ajute cu diverse lucruri, cum ar fi curatenia generala, mutatul mobilei, mici cumparaturi, gasirea locurilor de parcare in apropiere, etc.

3. Nu accepta sa cazezi nuntasii acasa

 

Ultimul lucru de care vei avea nevoie cu o seara inainte si chiar in dimineata nuntii, este o multime de oameni care se plimba prin casa, care au nevoie sa fie hraniti, ajutati si care sa ocupe baia. Cu exceptia parintilor vostri (daca nu locuiesc in acelasi oras) sau a unui cuplu de apropiati, nu este recomandat sa cedati presiunilor de gazduire. Puteti sa va interesati unde este cel mai apropiat hotel (mai ieftin), sa faceti rezervari din timp si sa indrumati acolo nuntasii veniti din alte localitati. Lasati-i sa inteleaga foarte clar ca, fiind o nunta restransa cu un buget mic, este responsabilitatea lor sa isi achite cazarea la hotel.

4. Avertizeaza vecinii

Indiferent ca locuiesti la bloc sau la casa, atunci cand incepe petrecerea de nunta, va creste nivelul zgomotului peste limitele obisnuite. Pentru a evita discutiile si incidentele neplacute, avertizeaza din timp vecinii ca in ziua Z vei face nunta acasa. Daca nu esti foarte apropiata de vecini si nu ii inviti la nunta, cere-ti scuze anticipat pentru disconfortul pe care l-ar putea crea acest eveniment si eventual, ofera-le un mic cadou: cate o prajitura si o sticla de vin sau sampanie. Sunt convinsa ca majoritatea vor fi intelegatori, cu conditia ca si tu sa fii atenta cu ei.

5. Relaxeaza-te!

Desi ti-ai dorit sa faci nunta acasa, nu te astepta ca totul sa se intample conform dorintelor si planurilor tale. Incidente neplacute se pot intampla oricand si oricui. Nu le lua in seama si distreaza-te! Daca iti vei petrece toata noaptea strangand paharele lasate pe mobila sau enervandu-te cand un invitat varsa bautura pe covor, propria ta nunta va deveni un chin. Danseaza, distreaza-te si bucura-te de una dintre cele mai frumoase zile din viata ta!

 

Newsletter