Home Nunta Organizare nunta Traditii de nunta internationale. Tu ce alegi?

Traditii de nunta internationale. Tu ce alegi?

Traditii de nunta internationale. Tu ce alegi?
Iuliana Moraru
Vineri, 10.09.2010

Traditiile romanesti de nunta sunt multe, unele dintre ele destul de ciudate. Dar, pentru ca nunta sa iasa ca la carte si pentru ca apoi sa nu regreti ca nu ai respectat vreuna din traditii despre care se spune ca ti-ar fi adus dragoste, noroc si belsug de-a lungul casniciei, incerci sa faci loc in ziua cea mare cat mai multor traditii.

Asa cum noi, romanii, ne mandrim cu traditii care mai de care mai frumoase, mai haioase sau chiar ciudate, daca faci un mic tur in jurul lumii, vei ramane surprinsa sa afli cate traditii si obiceiuri de nunta exista si cu cata pasiune sunt ele respectate.

Dupa o mica inspectie pe la nuntile din diferite state si tarisoare, am cules cele mai inedite traditii si obiceiuri pe care le-am adunat intr-un mic colaj special pentru tine.

Calatorie placuta!!!

China

Una dintre traditiile cele mai respectate si cunoscute la nivelul intregii Chine este folosirea culorii rosu in ziua nuntii ca simbol al dragostei, al bucuriei si al prosperitatii. In majoritatea cazurilor, miresele opteaza pentru o rochie rosie care sa se asorteze perfect si sa fie in acelasi ton cu invitatiile si marturiile. De asemenea, in ziua nuntii, o mireasa care respecta intocmai traditia, nu va purta doar o singura rochie, ci trei, pe care le va schimba pe parcursul zilei. Casele celor doi protagonisti ai acestei zilei vor fi si ele impodobite cu diverse decoratiuni de culoare rosie. Chiar si cadourile pe care socrii si le schimba intre ei sunt oferite fie in cosuri rosii, fie sunt impachetate in hartie rosie.


 
Inedit este faptul ca in seara de dinaintea nuntii, viitoarea mireasa se retrage intr-un loc izolat impreuna cu prietenele ei pentru a plange despartirea de familie si prieteni. Oare asta inseamna la ei petrecerea burlacitelor??? Ciudat, dar se pare ca da...

Chinezii prefera, de regula, o nunta mica, restransa, la care participa doar membrii familiei si prietenii apropiati.

Japonia

Mireasa din Tara Soarelui Rasare este cu totul si cu totul deosebita, avand un machiaj extrem de elaborat, executat din cap pana in picioare in culoarea alb, o declaratie a statutului de domnisoara fata de zei. De-a lungul intregii ceremonii, mireasa schimba mai multe tinute, astfel, in momentul depunerii juramintelor, aceasta poarta o splendida rochie alba pentru ca inainte de petrecere sa se schimbe intr-o tinuta in culori mult mai vii care sa descrie bucuria momentului. De regula, aceasta a doua tinuta este reprezentata de un kimono de matase, de culoare purpuriu, decorat cu motive florale, simbolizand dragostea.


Pentru ca cei doi proaspat casatoriti sa fie considerati uniti, traditia spune ca ei trebuie sa consume noua cupe de sake, aceasta fiind una dintre piesele de rezistenta ale ritualului de nunta japonez.

India

Unei nunti traditionale indiene nu-i vor lipsi niciodata trei lucruri esentiale, mai exact dulciurile, care simbolizeaza o viata fericita, ouale, simbol al fertilitatii si banii pentru o casnicie prospera. In seara de dinaintea nuntii, dupa nelipsitul ceremonial al purificarii, viitoarea mireasa va fi pictata pe maini si pe picioare cu henna, in diverse motive si forme traditionale. Tinuta traditionala de nunta este reprezentata de un sari in culoare rosu sau roz, atentia fiind insa atrasa de feluritele bijuterii care, cu cat sunt mai multe, cu atat mireasa este mai apreciata de cei din jur.

 

Filipine

Interesanta aici este cererea in casatorie. Mai exact, baiatul trebuie sa arunce o sulita in fata casei iubitei sale, iar daca parintii sunt de acord cu casatoria, vor lasa sulita infipta in fata casei, marcand astfel inceputul logodnei.

Africa de Sud

As putea spune ca aici gasim unele dintre cele mai frumoase si mai emotionante traditii de nunta. De exemplu, in cadrul festivitatii trebuie sa fie prezente toate cele 12 simboluri ale vietii, foarte importante in cultura africana: vin, grau, piper, ierburi amare, apa, o cratita, o lingura, miere, o sulita, o matura, un scut, Biblia si Koranul. Dupa incheierea ceremoniei de nunta, mirii aprind impreuna o lumanare ce simbolizeaza unitatea dintre ei. Interesant si impresionant este si gestul parintilor mirilor care aduc o flacara din vatra lor in casa celor doi proaspat casatoriti, unde o noua vatra este cosntruita si un foc nou este aprins.


Jamaica

Traditie mai nastrusnica si mai haioasa ca in Jamaica nu cred ca vei mai intalni. Aici se obisnuieste sa se trimita prin posta felii din tortul miresei tuturor invitatilor care nu au putut participa la petrecerea de nunta. La noi nu cred ca feliile de tort ar ajunge intregi... sau nici macar nu s-ar incerca?

Maroc

Distractie mare in Maroc, ce dureaza intre patru si sapte zile. In ziua nuntii, mireasa este imbaiata in lapte, alungand astfel orice spirit rau care ar putea distruge linistea cuplului, dupa care mainile si picioarele ii sunt vopsite. Inainte de a intra in noul camin, mireasa inconjoara casa de trei ori.

Cuba

O traditie asemanatoare avem si noi. Ia sa vedem, ghicesti?
In cadrul nuntii, foarte asteptat este dansul banilor, atunci cand mireasa ia la dans fiecare barbat de la nunta, in schimbul caruia acestia ii prind de rochie, bani. Ce metoda mai inedita si mai eficienta de a face bani pentru luna de miere gasesti?


Franta

Un obicei frumos si romantic este cel al paharului cu doua manere din care mirii beau in timpul petrecerii de nunta. De cele mai multe ori, paharul este mostenit din generatie in generatie, avand o deosebita valoare sentimentala.

America de Nord

In traditiile de nunta, americanii au fost influentati in mare parte de europeni. In timpul ceremoniei religioase, mirii sunt uniti in jurul unui rozariu si tot acum este momentul in care mirele ofera sotiei 13 monede din aur prin care ii garanteaza ca vor avea parte de belsug si prosperitate in noua viata de cuplu. In cadrul petrecerii de nunta, mirii vor dansa primul dans ca sot si sotie, fiind inconjurati de invitatii care formeaza in jurul lor o figura in forma de inima.

 

Grecia

Culorile vii sunt cele care domina o nunta greceasca. Astfel, miresele poarta voaluri rosii sau galbene, considerand ca in acest fel vor indeparta duhurile rele. Cunoasteti vechiul obicei grecesc de a sparge farfurii in semn de noroc? El este folosit si astazi la toate nuntile grecesti, asa ca, fereste-te... cioburile pot fi o problema.  

 

Germania

Inca de cand se naste fata, familia se gandeste la casatoria ei. De ce spun asta? Pentru ca la cateva zile de la nastere, sunt plantati cativa pomi in cinstea ei si, mai apoi, acestia sunt vanduti, iar banii folositi pentru zestrea fetei.

Un alt obicei este acela al crearii unei carti de nunta, cu articole, fotografii si povesti din perioada de prietenie si logodna a celor doi. In timpul petrecerii, aceasta va fi vanduta invitatilor, iar banii stransi sunt oferiti mirilor pentru a fi folositi in luna de miere.

Austria

Aici gasim un obicei care are in prim plan domnisoarele de onoare. Acestea poarta rochii similare cu cea a miresei pentru a pacali spiritele rele, oferind in acest fel, protectie miresei. Combinatiile de alb si rosu sunt, de regula, evitate la nuntile din Austria, fiind considerate un simbol al sangelui si bandajelor.


Acum, ca ai aflat si alte traditii de nunta haioase si interesante din lumea intreaga, nu-ti ramane decat sa te hotarasti pe care sa le urmezi pentru a da o nota autentica nuntii tale.
Newsletter