Chiar daca nu le intelegi semnficatia de la inceput, cele mai multe traditii reusesc sa te faca sa le "respecti", mai ales daca esti o persoana traditionalista de felul tau. Ele au rolul lor aparte in cadrul unei astfel de ceremonii si au darul sa creeze amintiri frumoase, unele de neuitat. Daca ai impresia ca unele traditii de la noi sunt mai caudate (dansul gainii, udatul atunci inseamna ca nu ai citit ce se intampla peste hotare. Unii sadesc pomi, altii brodeaza batiste sau fac baie in lapte. Cei mai multi insa, se distreaza de minune la propria nunta!
1. Anglia - petale de trandafiri inaintea miresei
O traditie foarte cunoscuta in aceasta tara este ca o micuta domnisoara din suita miresei sa arunce petale de trandafiri din cosulet, pe masura ce inainteaza spre altar, in fata miresei. Obiceiul dateaza din vremea cand mireasa era condusa la biserica de prietenele ei necasatorite si simbolizeaza drumul miresei prin viata: presarat cu flori si fericit.
2. Belgia - o batista din generatie in generatie
Mireasa isi brodeaza numele pe o batista cu manutele ei special pentru acest eveniment. Dupa nunta, ea inrameaza batista si o agata de perete, pana la urmatoarea nunta din familie. Atunci, o va oferi cu multa caldura viitoarei mirese, care are onoarea sa-si brodeze, la randul ei, numele pe batista. La fel ca predecesoarea sa, o va purta in ziua nuntii, iar apoi o va inrama pana la urmatoarea nunta din familie. Si tot asa, din fata in fata, aceasta traditie fiind transmisa de-a lungul mai multor generatii.
3. Insulele Bermude - fericitul cuplu sadeste un pom
Aici este o traditie potrivit careia in ziua nuntii ce doi miri sadesc un pom pentru a marca evenimentul. Este un vechi obicei, dar care atrage in continuare adepti. In plus, localnicii aleg sa-si impodobeasca tortul cu un mic pomisor, in locul unui topping classic format din miri de zahar. Pomul este plantat in gradina, in timpul petrecerii care se tine de cele mai multe ori acasa la noua pereche ori la unii din parintii acestora.
4. Cehia - ghirlanda facuta de mama
O traditie veche de secole in Cehia este reprezentata de ghirlandele din rozmarin. Acestea sunt facute manual de catre mama ori bunica miresei. In zilele noastre, ele au fost inlocuite de ghirlande din minitrandafirasi si sunt purtate atat de insotitoare cat si de mireasa.
5. Creta - painea, dulceata casniciei
La ceremonie, un loc special il are o paine de nunta, realizata dintr-un aluat impletit special, ornat tot cu coca, in forma de luna, stele, soare etc. Inedit este faptul ca aceasta paine este dulce si contine mirodenii speciale, fistic, nucsoara, coriandru, scortisoara etc. Simbolistica traditiei se traduce prin dulceata casniciei si fericirea mirilor, iar din ea se ospateaza toti invitatii.
6. Cuba - veselie cat cuprinde
In general, Cuba este renumita pentru veselia petrecerilor, iar nunta nu face nicio exceptie. Aici se practica dansuri frumoase, rapide, organizate in grup, nu pe perechi, barbatii schimbandu-si partenerele intre ei. In acest mod, o femeie are ca partener pe fiecare barbat din ringul de dans. Si aici exista obiceiul ca invitatii care danseaza cu mireasa sa-i prinda in rochie o suma de bani care vor fi folositi probabil pentru calatoria din luna de miere.
7. Finlanda - coroane de aur
In vremuri stravechi, miresele din Finlanda obisnuiau sa poarte coroane de aur, iar in timpul receptiei avea loc "Dansul coroanei". Aceasta traditie presupunea un dans in jurul miresei care era legata la ochi, realizat de catre prietenele ei necasatorite. Mireasa avea sarcina sa puna coroana pe capul uneia dintre ele, considerandu-se ca ea avea sa fie urmatoarea la maritis. Daca iti place, poti reinvia acest obicei, mai ales daca vei purta pe langa voal o coronita ori o diadema.
8. Insulele Filipine - colier de flori
Pe plajele superbe ale insulelor filipineze nuntile decurg, asa cum era de asteptat, intr-o atmosfera plina de veselie si romantism! Ritualurile lor sunt foarte importante cand vine vorba despre logodna si casatorie, iar petrecerile sunt pline de flori si fructe exotice. De asemenea, filipinezii isi ofera un colier de flori in timpul ceremoniei prin care isi jura dragoste eterna.
9. Franta - "coup de mariage"
"Coup de mariage" (cele doua cupe ale mirilor impreunate) este un obicei care a devenit cunoscut si in afara Frantei. Obiceiul de a tine cate un toast unul pentru altul, da o nota speciala nuntii si, in plus, se considera ca a bea sampania din acelasi pahar este primul pas catre o vesnicie impreuna. Traditia consta in transmiterea din generatie in generatie a acestor pahare. De asemenea.
10. India - petale de flori de la frate
De mentionat este faptul ca in nunta traditionala indiana, florile au jucat intotdeauna un rol foarte important. O traditie ce a rezistat in timp, transmitandu-se din generatie in generatie, este ca fratele mirelui sa presare petale de flori peste capetele cuplului in timpul ceremoniei, la momentul juramintelor, dar si la sfarsitul ceremoniei.
11. Irlanda - un altfel de tort
In Irlanda tortul miresei este cu totul altceva decat incantarea dulce pe care noi o numim in mod traditional tortul miresei. Al lor este un deliciu de fructe, ornamentat din belsug cu struguri, migdale, cirese si mirodenii. Insa, pentru ca reteta sa urmeze adevaratul spirit irlandez, tortul este plin de rachiu si whiskey din grau sau porumb.
12. Italia - marturii din migdale
Cunoscutele migdalele trase in zahar provin de la nuntile italiene. Aici mirii obisnuiesc sa ofere cadou invitatilor cinci astfel de bombonele, legate in tull sau organza cu o delicata panglica. Aceasta traditie vine de la vechea credinta conform careia este bine sa imparti bunastarea noii familii cu ceilalti invitati.
13. Maroc - nunta fara sfarsit
Daca vrei sa ai o ptrecere de nunta frumoasa, care sa nu se termine rapid, atunci iti recomand sa te casatoresti in Maroc! Aici petrecerea tine cam sapte zile, iar in prima zi mireasa trebuie sa urmeze un ritual de purificare printr-o baie in lapte (ceea ce nu face niciun rau, mai ales pielii). Apoi, mainile si picioarele ii sunt vopsite (Beberiska) obicei care astazi se practica prin ungerea palmelor cu henna. Un lucru deosebit si de inteles, pana la urma, este ca mireasa sa isi schimbe vestimentatia de mai multe ori in timpul petrecerii de nunta, ca sa arate invitatilor diverse tinute. Nu exista un model standard pentru rochia de mireasa, ea fiind in culori puternice, alcatuita din materiale fine si scumpe - matasuri, voaluri etc. De mentionat este faptul ca in general nuntile musulmane dureaza intre trei si sapte zile.
14. Mexic - un vals inimos
Un obicei foarte incurajator pentru miri este ca oaspetii sa-i inconjoare pe miri intr-un cerc in forma unei inimi. Iar in mijlocul unei astfel de inimi formate din invitati, cuplul sa danseze primul sau vals.
15. Polonia - dansul... banilor
In Polonia dansul miresei se cumpara. Plata se face in rochia de mireasa unde invitatii prind bani. Banii sunt colectati de domnisoarele de onoare si oferiti mirilor pentru calatoria din luna de miere.
16. Rusia - marturii deosebite pentru invitati
Invitatii nuntilor rusesti se bucura atat in timpul receptiei, cat si la plecarea de la ceremonie, de cadouri simbolice formate din mici desene pictate de mana, mici floricele in ghivece liliput, casete de lemn frumos decorate ori alte obiecte din metal sau sticla.
17. Suedia - florile alunga ghinionul
In Suedia, domnisoarele de onoare ale miresei purtau in brate ierburi picante, dar si unele urat mirositoare pentru a alunga spritele rele ce bantuiau vazduhul si aduceau ghinion tanarului cuplu. Acestor primitive obiceiuri, le-a luat astazi locul buchetul de mireasa, compus din flori frumos mirositoare. Rolul insa a ramas neschimbat de a alunga spiritele rele!
Nu stiu cat de mult ti-au placut aceste traditii, insa unele dintre ele sunt chiar foarte frumoase si ma gandeam chiar sa import, una, doua asta daca mai am loc de traditiile romanesti :) Citeste saptamana viitoare care sunt cele mai populare superstitii legate de nunta.