Home Nunta Organizare nunta Traditii si superstitii amuzante de nunta. Vei tine cont de ele?

Traditii si superstitii amuzante de nunta. Vei tine cont de ele?

Traditii si superstitii amuzante de nunta. Vei tine cont de ele?
Iuliana Moraru
Duminică, 19.12.2010
Nunta este unul dintre cele mai emotionante momente din viata oricui, un eveniment unic, care, uneori, poate deveni chiar foarte haios, in principal, datorita numeroaselor superstitii si traditii ce se succed in cadrul ei.
Ce spui? Facem o mica incursiune printre traditiile si superstitiile pe care, se pare, ca romanii inca le urmeaza, unii poate din amuzament, ceilalti pentru ca intr-adevar cred in ele?

Am adunat mai jos unele dintre cele mai haioase astfel de superstitii:

1. Este semn rau daca miresele se intalnesc in Biserica

Aceasta superstitie este valabila doar in cadrul ceremoniilor religioase ortodoxe pentru ca se stie ca la catolici se practica foarte des oficierea a doua nunti simultan. Sunt sigura ca ai observat de foarte multe ori cum miresele stau ascunse unele de altele inainte dupa iesirea din Biserica, ba chiar si in drumul spre local sau spre oficiul de stare civila.

2. Semn de maritis pentru fata al carei nume este scris pe pantoful miresei

Se obisnuieste ca inainte ca mireasa sa se incalte, sa noteze pe talpa pantofului numele fetelor nemaritate ce vor participa la nunta pentru a grabi casatoria acestora. Se spune ca fata al carei nume nu se va sterge de pe talpa, va fi urmatoarea care se va marita.

3. Ploaia, semn de belsug

Daca in ziua nuntii ploua, vei avea o casnicie prospera, plina de bogatie si belsug. Pentru a te asigura ca va ploua in ziua cea mare, poti apela la o alta superstitie, mai exact aceea de a manca direct din oala in care a fost preparata mancarea.

4. Plansul la nunta aduce noroc

Deci, nu te abtine, plangi oricand simti nevoia, nu numai ca iti va da o stare de bine, ci iti vei asigura si norocul in casnicie.

cuplu de miri plimbandu-se in ploaie

5. Nu iti programa nunta in luna mai

Se spune ca nu este bine sa alegi ca data a casatoriei o zi din luna mai. De ce? Pentru ca o vorba din batrani zice ca viata voastra in doi se va spulbera asemeni florilor copacilor.

6. Opteaza pentru o pereche de pantofi inchisi in varf

Fereste-te sa alegi o pereche de pantofi decupati sau o pereche de sandale pentru ca se spune ca iti "iese" norocul printre degete.

7. Cine canta in casa? Cocosul sau gaina?

Una dintre cele mai amuzante superstitii intalnite la nunti este aceea de a-ti calca barbatul pe picior la intrarea in biserica sau in timpul horei din jurul Mesei Imparatesti. Daca il vei calca prima, atunci tu vei fi cea care va impune regulile in casa. Atentie, insa, pentru ca si el te poate calca pe tine si astfel poate deveni cocos cu acte in regula. Ceea ce conteaza, la final, este cine a calcat primul.

8. Aruncatul buchetului

Aruncatul buchetului poate fi foarte haios, mai ales prin incercarea domnisoarelor de a prinde buchetul respectiv. Scena poate fi cu atat mai haioasa cu cat tu, mireasa, poti mima aruncarea, punandu-le pe jar pe tinerele domnisoare.

aruncatul buchetlui miresei

9. Dansul Gainii

Vechimea si originea acestui obicei nu este foarte clara, insa este foarte des intalnit si azi in cadrul nuntilor. Astfel, bucatarul sef se plimba printre meseni cu o gaina bine gatita si ornata cat mai colorat, in pasi de dans popular, cerand nasului o mica rasplata.

10. Furatul miresei

Este una dintre cele mai haioase, dar si una dintre cele mai bine pastrate traditii in cadrul nuntilor din toata tara, indiferent de regiune. Cu totii stim despre ce este vorba: cativa nuntasi fura mireasa si o duc intr-un loc plin de distractii, cerand rascumparare mirelui pentru a o recupera. Acesta trebuie sa ofere fie sticle de bautura, fie sa cante, fie sa isi declare dragostea printr-o declaratie ad-hoc.

11. Nasa nu trebuie sa fie insarcinata

Se spune ca daca nasa de cununie este insarcinata, vei avea parte de o casnicie grea, cu probleme.

12. Nu face cadou un ceas viitorului tau sot

Daca te-ai hotarat sa ii faci o mica surpriza viitorului tau sot, alege orice altceva, mai putin un ceas, deoarece se spune ca in acest fel clipele voastre impreuna vor fi numarate.

 jartea de mireasa

13. Aruncarea jartelei

Momentul aruncarii jartelei este iarasi unul foarte haios. Desi pare a fi imprumutata, totusi aceasta traditie este practicata pe meleagurile noastre. Mirele trebuie sa ia cu dintii jarteaua miresei pentru a demonstra ca o merita, apoi sa o arunce barbatilor necasatoriti. Cel care va prinde jarteaua se considera ca se va casatori urmatorul din grupul de prieteni.

Newsletter