De multe ori, terapia în cuplu face minuni și ajută partenerii să-și regăsească dragostea, să regăsească motivele pentru care s-au îndrăgostit unul de celălalt și să fie mai apropiați chiar decât înainte. Dar există situații în care terapeutul de cuplu nu este chiar ceea ce ar avea nevoie familia și poate face mai mult rău, decât bine partenerilor.
Ședințele de terapie sunt destul de costisitoare, așa că ar fi de preferat să funcționeze și să ajute cuplul să-și regăsească liniștea. Pentru cei care nu sunt foarte siguri de cât de bine funcționează terapia de cuplu la care s-au înscris, cât de bun este terapeutul, iată șapte semne că relația este pe punctul de a fi sortită eșecului din cauza sfaturilor groaznice date de consilierul matrimonial.
1. Vorbește în termeni specifici clienților, atunci când aceștia cer doar sfaturi și expun situații de viață simple
Pentru reușita unei căsătorii, este nevoie de foarte multă muncă în primul rând din partea partenerilor de cuplu și în al doilea rând, din partea consilierului care trebuie să-și dea toată silința ca soții să își rezolve neînțelegerile.
Cel mai bun sfat pe care îl poate oferi un consilier de cuplu este să ghideze soțul și soția în depășirea provocărilor cu care aceștia se confruntă în căsnicie, fără a recurge la un jargon pe care cei doi nu îl înțeleg. A trece peste momentele grele din relație necesită și un limbaj clar, adecvat, din partea specialistului care să nu lase parteneri în dubii, ci să îi ajute.
2. Transformă conflictul din familie într-o problemă clinică ce ține de psihic
O căsnicie se bazează în primul rând pe iubire și respect, este vorba de ceva ce simți în inimă, suflet și cu toată ființa. Când relația are nevoie de ajutor, ultimul lucru de care au nevoie partenerii să-l audă este cum terapeutul le spune că ceea ce simt ei sau provocările prin care trec pot fi explicate prin pasaje din „Manualul de diagnostic al tulburărilor mentale”, un instrument standard folosit de profesioniștii din întreaga lume.
Deși manualul este o sursă de referință excelentă, un instrument intelectual nu poate măsura dragostea care este o emoție și cei mai bun consilieri știu acest lucru. Consilierii matrimoniali buni ajută partenerii să înțeleagă emoțiile celuilalt, dar și propriile lor emoții.
3. Consilierul matrimonial face referire la căsnicia ideală, și nu la căsnicia ta
Rolul consilierului matrimonial nu este acela să devină un avocat pentru familia perfectă, tradițională, ci trebuie să consilieze clienții care vin, care își expun problemele conjugale. Opiniile personale ale consilierului matrimonial sau expunerea familiei ideale nu sunt relevante pentru orice căsnicie. Fiecare relație este unică și partenerii trebuie ajutați să găsească răspunsul la întrebările lor și la problemele care îi frământă, nu să primească sfaturi pe baza altor situații similare.
4. Consilierul matrimonial transformă chiar și cele mai simple fraze în chestiuni foarte complicate
Un terapeut care nu reușește să explice și să se concentreze asupra lucrurilor simple și să exprime pe înțelesul tuturor ceea ce vrea să spună, nu este tocmai ce ai nevoie pentru îmbunătățirea relației tale de cuplu. Un consilier matrimonial bun te va îndruma atât pe tine, cât și pe partenerul tău să înțelegeți că actele de bunătate, respect, dragoste și grijă trebuie să aibă loc în fiecare zi pentru ca relația voastră să se îmbunătățească.
5. Consilierul matrimonial ține partea unuia dintre parteneri în disputele din familie
În cazul în care consilierul matrimonial este de acord mai mult cu unul din parteneri sau favorizează perspectiva unuia din parteneri mai mult decât perspectiva celuilalt, atunci trebuie schimbat. Terapeutul trebuie să fie imparțial, să nu aleagă o parte favorită, iar rezolvarea disputelor conjugale necesită obiectivitate din partea acestuia. Cei mai buni consilieri matrimoniali înțeleg că respectul pozitiv, necondiționat față de clienții lor este foarte important, iar emiterea de judecăți sau susținerea unuia dintre părți pot fi distructive pentru relație.
6. Terapeutul nu înțelege că nu toate căsniciile pot sau merită să fie salvate
Nu toate căsniciile merită să fie salvate. Majoritatea cuplurilor care apelează la consiliere matrimonială cred cu adevărat că relația lor merită și poate să fie salvată și își doresc din adâncul sufletului ca aceasta să aibă succes.
Dar adevărul este că unele căsnicii nu merită salvate pentru că s-a ajuns atât de departe, încât nu există nicio speranță pentru o relație armonioasă. În unele căsătorii sunt ascunse abuzuri fizice și mentale, iar consilierii matrimoniali ar trebui să țină cont de acest lucru.
7. Terapeutul de cuplu își pune fără jenă propriile opinii în timpul sesiunilor de terapie
Cei mai buni consilieri matrimoniali se abțin în a-și exprima opiniile și experiențele personale sau ale altor clienți cu care au lucrat în timpul sesiunilor de consiliere matrimonială. Opiniile personale nu sunt relevante în acest sens.
Iată cum îți poți da seama dacă specialistul la care ai apelat este într-adevăr un profesionist, sau dacă ai nevoie și de o a doua opinie. Dacă nu vezi îmbunătățiri clare în relația ta și simți că ești judecat în timpul sesiunilor de terapie, atunci cu siguranță terapia nu ajută, ci strică relația…
Surse foto: pexels.com
Surse articol: yourtango.com