Home Cuplu Psihologia cuplului Diferente religioase in cuplu: cum le rezolvi

Diferente religioase in cuplu: cum le rezolvi

Diferente religioase in cuplu: cum le rezolvi
Ioana Marinescu
Luni, 29.11.2021

Filmele romantice ne invata un lucru: dragostea invinge tot, in cele din urma. In viata reala, insa, nu este la fel de usor sa treci peste obstacole, atunci cand te indragostesti. Afla cum sa ai o relatie fericita, daca aveti o religie diferita.

  

Oamenii au tendinta de a ignora diferentele religioase, atunci cand sunt indragostiti. Pe viitor, insa, aceste lucruri pot duce chiar la despartiri, avertizeaza psihologii, asa ca cel mai bine este sa discutati de la inceput despre religie si sa vedeti daca sunteti dispusi sa acceptati ideile celuilalt, fara sa incercati sa il schimbati.

1. Confruntati problema

Una dintre cele mai mari greseli pe care o fac cuplurile este ca ignora diferentele religioase dintre ei. Chiar daca la inceput partenerii nu respecta obiceiurile si nu merg la biserica, in viitor lucrurile se pot complica, asa ca religia este un subiect care trebuie abordat de la inceput.

In plus, specialistii sustin ca partenerii au tendinta de a face presupuneri gresite despre ideile religioase ale celuilalt, iar aceasta situatie poate duce la conflicte in viitor. Clarifica, de la inceput, care este religia ta si a lui si gasiti o solutie pentru a trece peste diferentele dintre voi.

2. Clarifica si codul tau cultural

Oamenii nu prea separa religia de cultura. Chiar daca religia nu este un factor important in relatia ta, exista diferente culturale intre voi, iar acestea nu dispar. Cand vine vorba despre cultura, ar trebui sa iti raspunzi la urmatoarele intrebari: ce este normal in familia mea? Care sunt asteptarile mele de la o relatie si ce familie imi doresc? Cum imi exprim emotiile? Discuta raspunsurile cu partenerul si adreseaza-i si lui aceste intrebari. Va fi mult mai usor sa va intelegeti unul pe altul si sa va respectati credintele.

3. Spune clar ce iti doresti

Cand partenerii au religii diferite, ajung sa aiba discutii mai aprinse atunci cand apar copiii. Incep, astfel, negocierile legate de ce religie ar trebui sa aiba copilul. Inainte de a ajunge la acest pas, este important sa stii clar cine esti si care sunt lucrurile importante pentru tine. Cum il vezi tu pe Dumnezeu si ce relatia ai cu religia ta - cat de des o practici, ce obicieiuri sunt importante pentru tine. Odata ce intelegi foarte bine aceste lucruri, iti va fi mult mai usor sa explici ce asteptari ai de la copilul tau si sa negociezi cu celalalt, pentru a lua cea mai buna decizie.

Cand nu stii clar ce inseamna religia pentru tine, ai tendinta de a-l impinge pe partener sa devina ce nu poate. Pentru a sti mai clar identitatea ta, psihologii iti propun urmatorul exercitiu: gandeste-te la identitatea ta religioasa si culturala cand aveai 12 ani, 18 ani si astazi. Trece raspunsurile intr-un jurnal. La un moment dat, credinta ta s-ar putea schimba, iar inainte sa ii ceri celuilalt sa adere la religia ta, ar trebui sa fii foarte sigur ca o intelegi si ca o pereferi.

4. Experimentati

Daca ajungi intr-un punct in care trebuie sa decideti care va fi religia voastra, este important sa intelegeti credinta celuilalt. Practica ritualuri din religia iubitului tau si pune-l sa faca acelasi exercitiu. Abia dupa ce ati facut asta, veti putea discuta deschis despre religie.

5. Vorbiti despre istoria voastra

Acest pas este important mai ales atunci cand pregatiti nunta. In loc sa ii spui clar ce fel de ceremonie veti avea, spune-i iubitului tau ce asteptari ai tu, de ce sunt importante pentru tine. Abia dupa ce va impartasi si el parerea lui, veti putea lua decizia potrivita.

6. Faceti un curs

Daca nu puteti ajunge la un numitor comun, puteti sa va inscrieti la un curs specializat in astfel de probleme. Daca veti primi un set de pasi pe care sa ii respectati, pentru a lua cea mai buna decizie privind religia voastra, lucrurile vor fi mult mai simple.

7. Mergeti la terapie

Nu astepta sa aveti probleme in cuplu, pentru a merge la terapie. Psihologii ii incurajeaza pe parteneri sa mearga la consiliere inainte sa ajunga intr-un punct critic al relatiei. Preveniti, astfel, eventualele probleme care ar putea destrama cuplul.

Newsletter