Foarte multe persoane au probleme cu balonarea, iar specialiștii și experții în nutriție și probleme de sănătate recomandă fiecăruia dintre noi să avem în vedere un aliment pe care, dacă îl consumam dimineața, are un efect pozitiv asupra corpului nostru, asupra senzației de balonare și stării de bine.
Bananele sunt fructele atât de bogate în potasiu, în zaharuri, în vitaminele A, C, E, B6, acid folic, în fier, calciu, magneziu, fosfor și zinc, cu un conținut ridicat de fibre și proteine care, dacă sunt consumate la micul dejun, fac minuni pentru corpul nostru. O banană de mărime normală are aproximativ 100 de kcal, 30 de grame de carbohidrați și aduce un aport de 1 gram de proteine în corpul nostru.
O banană reprezintă și o sursă importantă de vitamine, minerale, micronutrienți și energie, având o compoziție moale, ușor de digerat și fiind foarte gustoasă. Bananele trebuie incluse la micul dejun, reducând, în primul rând, senzația de balonare cu care ne confruntăm peste zi.
1. Bananele sunt alimente ideale pentru persoanele cu stomacul sensibil
Pentru cei care resimt o ușoară sensibilitate la stomac, bananele reprezintă un aliment indicat de către specialiști îndeosebi la masa de dimineață. Bananele te ajută să te simți mai bine dimineața și, conform nutriționiștilor, aceste fructe au un conținut scăzut de oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli, astfel încât persoanele sensibile au șanse minime să se sufere de probleme digestive.
În plus, bananele au în conținut ridicat în fibre, care te ajută să menții o greutate bună, un tranzit intestinal ideal, prevenind constipația. Nu în ultimul rând, dacă mănânci dimineața o banană te vei simți mult mai sătul și vei mânca mai puțin pe parcursul zilei.
2. Bananele scad retenția de apă în organism
Un alt lucru minunat despre banane este acela că pot ajuta la prevenirea și reducerea retenției de apă, pentru că au un conținut bogat în potasiu, iar potasiul ajută la controlul nivelului de sodiu din organism. Ceea ce înseamnă că bananele reduc retenția de apă și balonarea, iar vitamina B6 susține o sănătate digestivă generală.
Dacă nu poți mânca banana simplă, atunci o poți pasa și o poți amesteca în castronul de fulgi de ovăz, plin de fibre, pentru o masă gustoasă și hrănitoare pe care cu siguranță o vei aprecia.
Care este limita consumului de banane dimineața?
Experții susțin că nu există o limită în ceea ce privește consumul de banane la micul dejun, dar ideal ar fi să nu mănânci prea multe banane. Una, cel mult două banane pe zi sunt suficiente, pentru că în caz contrar, ai putea să acumulezi câteva kilograme în plus, fiindcă sunt foarte bogate în carbohidrați și zahăr.
Trebuie să te asiguri că dimineața micul tău dejun constă într-un amestec de fructe, legume, ouă, cereale diferite pentru echilibrul organismului. Cu alte cuvinte, dacă mănânci prea multe banane sau alimente bogate în potasiu, poți suferi de hipercaliemie, reprezentată de creșterea concentrației de potasiu în sânge peste limita normală și care duce la slăbiciune, oboseală, amorțeală sau furnicături.
Bonus: avocado și pâinea prăjită nu reprezintă mic-dejunul ideal
Deși este o opțiune la modă, pâinea prăjită cu avocado ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru micul tău dejun, iar specialiștii îți explică și de ce. Avocado este bogat în vitaminele B și antioxidanți, dar nu este bogat în proteine, iar proteinele sunt foarte importante la micul dejun, pentru că oferă energie și o senzație de sațietate pentru mai mult timp.
Un mic dejun fără proteine te poate lăsa într-o senzație de foame și este posibil ca, din primele ore ale dimineții să îți dorești un snack nesănătos. Desigur că mai contează și tipul de pâine pe care întinzi feliile de avocado. Pâine albă este făcută din cereale rafinate și nu conține fibre, iar fibrele sunt bune pentru stomac și digestie. Ca să obții atât de multe fibre ca într-o felie de pâine integrală, ar trebui să mănânci opt felii de pâine albă de aceeași dimensiune. Deci nici pâinea albă nu este recomandată la mic dejun.
Este necesar să fii atentă cu sănătatea stomacului tău, cu digestia și starea ta de bine, cu alimentele pe care le consumi la micul dejun, pentru că acestea îți pot influența întreaga zi și, bineînțeles, sănătatea organismului.
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com
pexels.com
Surse articol: brightside.me