Ce inseamna detoxifiere?
Detoxifierea organismului la inceput de primavara este echivalenta cu purificarea prin alimentatie, mult mai ofertanta si mai sanatoasa in acest sezon. Abundenta de fructe si legume ce pot fi consumate in sezonul cald si temperaturile mai ridicate care favorizeaza inclinatia catre sport si hidratare sunt factori care accelereaza eliminarea toxinelor, fluidizand circulatia sangelui si ajutand organismul sa isi regenereze si consolideze functiile. |
O detoxifiere corecta incepe cu renuntarea la viciile sau, altfel spus, placerile vinovate, fie ele cotidiene sau nu: alcoolul, tutunul si cafeaua.
Hidrateaza-te corectSubstituie acestor deprinderi o hidratare abundenta, apa fiind un catalizator important al functiilor organismului. Inlocuieste cafeaua de dimineata cu un pahar de apa cu felii de lamaie; confera tenului stralucire, iti da senzatia de vitalitate, stimuleaza ficatul catre detoxifiere. Este suficient sa storci jumatate de lamaie intr-un pahar cu apa calduta si iti vei incepe dimineata in forta. |
Ceaiurile joaca un rol important in procesul de detoxifiere, datorita proprietatilor lor antioxidante si hidratante deopotriva. Iti recomand cu precadere ceaiul verde, care stimuleaza totodata digestia si ajuta la frumusetea tenului. Investeste timp in... odihna
|
Semipreparatele, alimentele bogate in carbohidrati sau prajite, bauturile carbogazoase sau dulciurile cu aport glicemic ridicat sunt responsabile in parte pentru insomniile, durerile de cap, senzatia de oboseala sau probleme de digestie pe care le-ai intampinat de-a lungul iernii. Imbogatite artificial si bogate in coloranti, acestea sunt nocive pentru organismul tau. Acum este momentul oportun sa renunti la acestea si sa le inlocuiesti cu resursele de alimentatie pe care natura ti le pune cu generozitate la dispozitie in noul sezon.
Legumele si fructele se situeaza cu siguranta in topul acestei liste. Fructele si legumele proaspete pot fi bogate in proteine vegetale (de exemplu, fasolea), caracterul lor organic reduce expunerea la aditivi sau nutrienti artificiali, iar legumele verzi, precum spanacul sau broccoli, reduc riscurile de cancer si stimuleaza vitalitatea organismului tau. Acestea pot constitui de asemenea aliati ai ficatului tau, stimuland producerea bilei si capacitatea digestiva. Consuma legumele preparate la abur sau proaspate, in salate.
Lactatele sunt un must in meniul tau zilnic. Nu mai cauta cu inversunare lactatele degresate, ci consuma iaurt simplu cu fructe de padure achizitionate de tine, inlocuiste branzeturile bogate in grasimi, precum feta, cu variante light, precum mozarella. Iar, atunci cand consumi lapte, adauga o lingura de miere sau cereale integrale, prietenoase cu silueta si in acelasi timp, fiind satioase si bogate in vitamine si minerale.
Proteinele adecvate sunt obtinute din carnea slaba de pui, curcan sau peste. Fileul de somon sau de pangasiu, pieptul de pui sau de curcan si chiar carnea rosie, de vita, iti asigura resursele proteice adecvate. Chiar si asa, consuma-le cumpatat, de cel mult trei ori pe saptamana. Renunta definitiv la carnea de porc si la mezeluri, mult prea bogate in coloranti si aditivi si procesate in exces.
Tu vei urma o dieta de detoxifiere?