Home Nunta Organizare nunta Traditii si obiceiuri dupa nunta

Traditii si obiceiuri dupa nunta

Traditii si obiceiuri dupa nunta
Alexandra Negreanu
Vineri, 09.07.2010
Traditia satului este uimitoare, caci de acolo dateaza obiceiurile legate de casatoria dintre un barbat si o femeie. Cunoasterea traditiilor si vechilor obiceiuri de nunta este o mostra clara a intelepciunii populare romanesti.
Asadar, cunoscand traditiile vei putea sa-ti personalizezi nunta dupa placul tau si al viitorului tau sot. Karena a cules special pentru viitorii miri traditile dupa nunta :

Ciorba de potroace

A doua zi petrecerea se muta la casa mirelui unde se mananca "ciorba de potroace". Delicatesa culinara este facuta de proaspata nevestica, ea facand aceasta ciorba mai acra pentru mahmureala barbatilor. Mini-petrecerea se facea pentru a sarbatori virginitatea miresei, acum ne mai fiind cazul, este doar o petrecere mai putin formala.



Astfel, apropiatii si nasii se aduna la miri acasa (sau la unii dintre socrii), unde continua petrecerea de a doua zi, denumita si `ciorba de potroace`. La aceasta petrecere sunt invitati numai rudele sau prietenii extrem de apropiati, fiind de regula un prilej de a schimba impresii despre nunta si a ii felicita inca o data pe miri.

 


Luna de miere

Desi in zilele noastre notiunea de `luna de miere` are o conotatie pozitiva,
aceasta traditie are la baza un obicei nu tocmai fericit pentru tanara mireasa. Pe vremuri, cand
mirii obisnuiau sa isi rapeasca cu forta iubitele, aveau nevoie de un timp in care sa le tina
departe de casa in speranta ca si ele se vor indragosti de ei. Astfel a inceput sa se formeze
notiunea de `luna` petrecuta de cei doi singuri, pentru a se obisnui cu statutul de sot si sotie.


 

„Intorcatura" sau scosul la biserica

La o saptamana de la cununia religioasa are loc "scosul la biserica".Mirii sunt scosi la biserica de catre nasi pentru a binecuvanta preotul caminul conjugal. Traditia cere ca atunci cand proaspetii insuratei sunt scosi la biserica sa se aduca si lumanarile de la nunta. 

 

 

Pe timpuri, avea loc o petrecere numita "intorcatura". Era momentul cand mireasa venea pentru prima oara de la casatorie, in casa parinteasca. La aceasta petrecere fara lautari erau invitati parintii mirelui, nunii mari si neamurile apropiate.

 

Sfat: Indiferent ce traditii vei pastra la nunta, important este sa te simti bine in cea mai frumoasa zi din viata ta.

 

Newsletter