Home Nunta Organizare nunta Traditii si obiceiuri vechi de nunta. Tu tii cont de ele?

Traditii si obiceiuri vechi de nunta. Tu tii cont de ele?

Traditii si obiceiuri vechi de nunta. Tu tii cont de ele?
Andreea Catrina
Marţi, 15.03.2011
Chiar daca in zilele noastre din ce in ce mai putine cupluri mai pastreaza inca traditiile si obiceiurile de nunta, o parte din acestea continua sa existe si sa fie respectate mai ales in zonele rurale, acolo unde majoritatea traditiilor sunt inca vii.
Traditiile si obiceiurile de nunta vechi au fara doar si poate frumusetea lor. Cu toate acestea, putine cupluri moderne continua sa pastreze si sa respecte obiceiurile de nunta in zilele noastre, si chiar si asa, de cele mai multe ori tinerele cupluri isi aleg traditiile pe care vor sa le includa in ceremonia nuntii lor.

poza mire si mireasa


Tocmai de aceea, astazi ne-am gandit sa facem o scurta calatorie in lumea traditiilor vechi de nunta. Chiar daca unele dintre ele ar putea parea usor nefiresti in contextul actual, ele au cu siguranta farmecul lor. Iata care ar fi cele mai interesante traditii si obiceiuri vechi de nunta, de pe teritoriul tarii noastre:

Lacrimile miresei

In unele zone ale tarii, traditia spune ca daca mireasa plange in momentul in care se pregateste de nunta, atunci va avea o casnicie fericita. Totusi, pentru a forta putin traditia, daca tanara nu incepea sa planga atunci cand era impodobita, batranele apelau la o varianta ajutatoare - ceapa.

Barbieritul ginerelui

Aceasta traditie se mai pastreaza pe alocuri si astazi, insa obiceiul initial a suferit unele modificari in timp. Traditia spune ca cel mai bun prieten al mirelui trebuie sa il barbiereasca in ziua nuntii. In timp ce este barbierit, mirele trebuie sa tina bani sub picior si sa ii impiedice in acelasi timp pe lautari sa ii ia banii. La fel ca si alte obiceiuri legate de pregatirea mirelui sau a miresei, si acesta face parte din ritualul initiatic la care erau supusi tinerii pe vremuri.

Jartiera si buchetul

In trecut, imediat dupa aruncarea buchetului urma si aruncarea jartierei. Aceasta era scoasa de pe piciorul miresei de catre mire si aruncata exact cum se procedeaza astazi cu buchetul. Barbatul care prindea jartiera si tanara care prindea buchetul trebuiau sa danseze apoi impreuna, iar traditia spune ca pana la sfarsitul anului cei doi se indragosteau.

poza mire si mireasa


Asezarea miresei in stanga mirelui

Faptul ca mireasa sta in stanga mirelui in biserica nu este intamplator. Asezarea miresei este o traditie veche care dateaza din vremurile in care barbatii trebuiau sa se lupte cu spada pentru a-si apara femeia iubita. Tocmai de aceea, pentru ca spada era manuita cu dreapta, femeia statea de obicei in partea stanga a barbatului.

Trecerea pragului

Se stie ca barbatul trebuie sa intre primul in casa noua, dupa nunta, si se spune ca acest lucru ar aduce noroc tanarului cuplu. Tocmai de aceea, de multe ori, mirele isi ia mireasa in brate si intra cu ea in casa. Ceea ce nu se cunoaste insa, este ca acest obicei a pornit de la o traditie veche care spunea ca daca mireasa paseste cu piciorul stang in casa noua, atunci cei doi nu vor avea noroc in casnicie. Si pentru ca de multe ori femeia uita ca trebuie sa paseasca cu dreptul, a aparut ideea ca femeia aduce ghinion si barbatul este cel aducator de noroc.

Voalul miresei


Traditia spune ca mireasa trebuie sa aiba fata acoperita in momentul in care sta in fata altarului, alaturi de viitorul sot. Putini stiu insa ca acest obicei vine din vremurile in care casatoriile erau aranjate, iar mirele nu isi vedea mireasa decat dupa ce amandoi spuneau "da".

poza mire si mireasa


Cererea in casatorie

In zilele noastre barbatii se gandesc la variante cat mai inedite sau romantice de cereri in casatorie, iar femeile accepta de cele mai multe ori fara sa stea prea mult pe ganduri. In trecut, traditia spunea ca femeia trebuie sa il refuze de trei ori pe barbat pana cand accepta cererea. Asadar, chiar si cererea in casatorie era o provocare.

Tu vei tine cont de aceste traditii?

Newsletter