Divorțul sau gândurile despre divorț într-o relație nu vin dintr-o dată, cu excepția situațiilor delicate, în care unul din parteneri află că este înșelat. De regulă, gândurile legate de divorț apar în timp, când relația dintre parteneri ajunge la un punct în care nu mai există interes, dragoste, plăcere sau respect.
Cert este că oamenii divorțează din motive diferite și nu este nevoie de o ruptură bruscă, pentru ca relația se încheie. Există motive ascunse, lesne de înțeles și foarte îndreptățite din cauza cărora o relație poate lua sfârșit. Comparativ cu principala cauză pentru care căsniciile se destramă, și anume înșelatul, aceste șapte motive mai puțin evidente pot duce în timp la o ruptură iremediabilă în cuplu.
1. Evitarea conflictului
De cele mai multe ori, partenerii evită conflictul, pentru că această situație nu este deloc confortabilă, iar o soție care țipă sau un soț nemulțumit constant, care răbufnește de fiecare dată, nu reprezintă o imagine tocmai plăcută. Evitarea conflictului este principala cauză pentru destrămarea relațiilor de cuplu, pentru că, dacă discuțiile importante sunt evitate, problemele de adâncesc. Așadar, dacă nu permiți conflictului să apară în relația ta, în speranța că, ascunzând lucrurile sub preș, acestea se vor remedia, cu siguranță greșești.
2. Invalidarea emoțiilor
Este destul de greu să eviți divorțul, în cazul în care unul din parteneri nu pune preț pe emoțiile celuilalt. Practic, orice sentiment, pozitiv sau negativ pe care îl exprimi este luat în derâdere sau pur și simplu este ignorat de către cel cu care urmează să îți împarți zilele la bine și la greu. Când sentimentele nu îți sunt validate, atunci simți că nu ești agreat/ă, nu te faci auzit/ă și te deconectezi pur și simplu de la relația în care te afli.
3. Traume nerezolvate
De obicei, fiecare dintre parteneri intră într-o relație cu un bagaj emoțional destul de greu de încărat. În cazul în care iubitul/a tău/ta a trecut printr-un divorț, s-a despărțit cu puțin timp înainte să te cunoască sau pur și simplu nu a putut trece peste ultima relație pe care a avut-o, atunci cu siguranță trauma pe care o cară în spate vă va afecta relația. Nu este nevoie să fii psihologul nimănui și nici să rezolvi traumele, dar poți alege să mergeți la o terapie de cuplu împreună, în cazul în care este de acord.
4. Resentimente
Deși poate nu-ți vine să crezi că există și astfel de situații între soți, pot exista și resentimente care pot degenera în conflicte sau chiar în destrămarea relației. Resentimentele pot veni sub diferite forme, nu numai sub forma urii. Așadar, în cazul în care iubitul tău îți tot aduce aminte de trecut, de greșelile tale, este agresiv, sarcastic sau glumește asupra anumitor subiecte cu care nu ar trebui să glumească, mai mult ca sigur vei dezvolta un resentiment în relația ta din cauza unei comunicări defectuoase.
5. Minciuni nevinovate despre bani
Avocații specializați în divorțuri lămuresc asupra principalelor cauze care duc la separarea a doi oameni. Iar prima dintre aceste cauze, după motivul înșelării de către unul din parteneri, este cel al banilor. Practic, cele mai multe cupluri țin banii separat, iar acest lucru nu apropie partenerii, ci mai degrabă îi despart. Pe premiza că fiecare face ce vrea cu banii munciți, atâta timp cât există un fond pus la comun, încep să apară minciuni legate de folosirea banilor și totodată problemele de încredere.
6. Lipsa răspunsului sau argumentelor în relație
În momentul în care partenerul/a se transformă în stană de piatră, când tace și evită să îți răspundă sub orice formă cerințelor, întrebărilor sau nelămuririlor tale, te vei simți nerespectat/ă. Dacă atitudinea se repetă, atunci va trebui să preiei frăile situației și să-i dai un ultimatum. Ori îți răspunde la întrebări, ori vă despărțiți.
7. Schimbări vizibile de comportament și personalitate
Este o certitudine faptul că, de-a lungul vieții, orice om se schimbă atât din punct de vedere fizic, mental, emoțional. Dar în momentul în care o persoană se schimbă atât de mult, încât nu o mai recunoști și este vorba de persoana cu care îți împarți bunele și relele în viața de zi cu zi, atunci ai impresia că trăiești cu un străin în casă și nici activitățile pe care le făceați împreună nu mai par atât de atractive.
Este foarte important să faci o retrospectivă a relației tale în funcție de acești factori care pot duce la ruperea celor mai trainice legături, dacă sunt prezenți constant în relații. Dacă tu ești cel/cea care are unul din aceste comportamente, trebuie să îți schimbi complet perspectiva asupra lucrurilor și să eviți astfel de greșeli pe viitor, dacă dorești în continuare ca legătura ta să funcționeze.
Surse foto: pixabay.com, pexels.com, unsplash.com
Surse articol: bustle.com